Uutiset

28.05.2022

OLAVI UUSIVIRTA SAAPUU QSTOCKIIN RATTAAT ÖLJYTTYNÄ

Kesän 2020 piti olla Olavi Uusivirralle kaikkien aikojen kiireisin niin keikkailun kuin näyttelijän töidenkin suhteen, mutta korona tyhjensi kalenterin kokonaan.

Alkujärkytyksen jälkeen tilalle ilmaantui uutta tekemistä. Uusivirta bändeineen kuvasi kaksi konserttielokuvaa ja julkaisi Yle Olohuone -konserttisarjaan tehdystä toivekonsertista Lauantain toivotut -levyn. Yhtä lailla hän pääsi lukemaan äänikirjaa ja tekemään musiikkia kuunnelmaan.

Uuden studioalbumin kanssa Uusivirta ei sen sijaan kiirehtinyt. Hän oli ehtinyt aloittaa uusien kappaleiden kirjoittamisen vuoden 2019 Skorpioni-levyn jälkeen, mutta koronan myötä luomisinto hiipui pitkäksi aikaa. Ideoita alkoi taas pulpahdella syksyllä 2020.

Nyt huhtikuun lopulla julkaistu uutuussingle Kielletty leikki syntyi, kun Uusivirta oli evakossa ison taloremontin takia.

”Teksti on tosin muokkautunut jonkin verran. Ihan ensimmäinen versio kertoi ufojen sieppauksesta, mutta samaan aikaan se kertoi myös jostain muutoksesta tai kaipuusta kohti jotain vierasta ja tuntematonta”, hän selvittää.

”Kirjoitin sitä kuitenkin enemmän siihen suuntaan, että häivytin sitä ulkoavaruudellista tematiikkaa. Siten siitä tuli ehkä vähän lähestyttävämpi.”

Seuraava single julkaistaan näillä näkymin heinäkuussa, ja kokonaisen albumin aika on syksyllä.

”Olemme valmistautuneet soittamaan muutamia uusia biisejä kesän keikoilla. Myös toistaiseksi julkaisemattomia. On hauska haistella sitä vastaanottoa, että millaista resonanssia siellä herää”, Uusivirta kertoo.

Festivaalikeikkojen biisilistan laatimista Uusivirta pitää klubikeikkoja vaikeampana, koska festivaalislotin kesto on yleensä tarkkaan määritelty. Siinä on myös pyrittävä huomioimaan sekä tosifanit että satunnaisemmat kuulijat.

”Klubilla kaikki ovat hankkineet lipun juuri sen artistin keikalle, ja he ovat ikään kuin vannoutuneempia faneja. Festivaaleilla taas on useita kymmeniä esiintyjiä, ja siellä on paljon porukkaa, jotka ovat kuulleet ehkä vain pari-kolme biisiä kyseiseltä artistilta. Eli käytännössä soitamme myös niitä biisejä, jotka todennäköisimmin ovat suuremman yleisön tietoisuudessa”, Uusivirta sanoo.

Parhaimmillaan festivaaleilla voittaa uusia faneja puolelleen. Uusivirtakin on saanut somekanaviensa kautta usein hehkutusta siitä, kuinka joku on nähnyt hänet jollain festivaalilla ensimmäistä kertaa livenä ja yllättynyt positiivisesti.

”Jos on kuullut kaksi biisiä radiossa, saa aika rajoittuneen mielikuvan ja jonkin ennakkokäsityksen. Mutta kun näkee kokonaisen keikan, tulee paljon monipuolisempi ja monimuotoisempi kuva. Ajattelen, että olemme valloittaneet tosi ison osan yleisöstämme tekemällä energisiä ja mukaansa tempaavia keikkoja.”

Ja toimii se toisinkin päin. Neljä vuotta sitten, kun Qstockin lauantain pääesiintyjä oli koonnut festivaalikansan päälavan tuntumaan, vietti Uusivirta unohtumatonta iltaa muutaman sadan vannoutuneen faninsa kanssa Rytmirannalla.

”Oulu on ollut meille aina lämmin, vastaanottavainen ja innostava keikkakaupunki. Meillä oli parina kesänä joskus vuosina 2014-2016 tosi paljon keikkoja Oulussa. Luulen, että saimme niinä vuosina tosi paljon uusia oululaisia ystäviä – niin musiikin ystäviä kuin ihan oikeitakin ystäviä”, Uusivirta toteaa.

”Ja Qstock-keikat ovat aina olleet kesän kohokohtia ja parhaita keikkoja. Siihen varmasti vaikuttaa festivaalin ajankohta ihan heinäkuun lopulla. Siinä kohtaa kesää on jo tehty niin paljon keikkoja, että rattaat ovat hyvässä öljyssä.”

 

Anssi Juntto