Uutiset

29.06.2022

Hengähdä hetki – Nuorten Ystävät ry:n festivaalipisteellä on lupa levähtää

Nuorten Ystävät ry on työskennellyt apua tarvitsevien parissa jo 115 vuoden ajan. Valtakunnallisen järjestön asiantuntija- ja vaikuttajatyön perustehtävänä on valvoa tukea tarvitsevien ihmisten etuja, toimia osallisuuden mahdollistajana ja tuottaa pääosin maksutonta sosiaali-, kasvatus-, ja opetusalan toimintaa. Nuorten Ystävät ry juhlistaa 115-vuotista taivaltaan sekä käynnissä olevaa kulttuurihyvinvoinnin teemavuottaan Qstockissa tarjoamalla festarikävijöille pienen hengähdyshetken festivaalien hulinassa.

Kuluneiden vuosien aikana maailma on ollut enemmän tai vähemmän pysähdyksissä, ja moni on varmasti hiljentynyt normaalia useammin omien ajatustensa äärelle. Nuorten Ystävät ry:n viestintäpäällikkö Niina Ristolainen pohtii maailmantilanteen johtaneen siihen, että ihmiset vaikuttavat kiinnostuneemmilta omasta voinnista ja toiminnastaan. Nuorten Ystävät ry:n tiimi on innoissaan tuomassa Qstockiin sellaista festaripistettä ja oheisohjelmaa, jota ei olla ennen alueella nähty.

”Nuorten Ystävät ry:llä on tänä vuonna käynnissä kulttuurihyvinvoinnin teemavuosi. Järjestö hyödyntää erilaisia kulttuurihyvinvoinnin muotoja kaikessa toiminnassaan, jonka vuoksi tuntuu luonnolliselta olla osana Qstockia juuri tänä vuonna” Nuorten Ystävien vanhemmuutta ja lapsiperheitä tukevan yksikön, Vanhempien Akatemian®, kehittämispäällikkö Riitta Alatalo kuvailee.

Nuorten Ystävien Vanhempien Akatemiasta® vanhemmat saavat tietoa, tukea ja työkaluja lapsiperheiden hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Vanhempien Akatemian® asiantuntijat tarjoavat luennoilla, ryhmissä ja yksilöllisessä ohjauksessa työkaluja lasten kasvatuksen-, parisuhteen- tai eron jälkeisen yhteistyövanhemmuuden kysymyksiin. Myös yläkoululaisia nuoria ja heidän perheitään tuetaan koulunkäynnin haasteissa. Oulusta 10 vuotta sitten alkanut toiminta on saatavilla tänä päivänä valtakunnallisesti verkossa sekä paikallisesti Oulussa ja Seinäjoella.

Hauskoja testejä, keskusteluapua ja osallistavaa toimintaa

Nuorten Ystävät ry:n Hengähdä hetkeksi -lounge sijaitsee aivan alueen sisäänkäynnin ja päälavan kupeessa, juuri ennen Design Streetiä. Alue tarjoaa mainiot puitteet rauhalliselle oleskelulle, joten pisteellä kannattaa ehdottomasti käydä piipahtamassa.

”Hengähdä hetkeksi -lounge on hetki pysähtyä itsensä äärelle. Paikalla on sosiaali- ja kasvatusalan asiantuntijoita, jotka voivat tarvittaessa auttaa mieltä askarruttavissa kysymyksissä. Löydät pisteeltä kivoja pikatestejä, joiden avulla voit tutustua itseesi ja vaikkapa parisuhteeseesi. Samalla voit vaihtaa ajatuksia myös vertaisohjaajina toimivan pariskunnan kanssa ja kysyä heiltä mitä tahansa parisuhteesta. Pisteellä on lupa hengähtää, niin jaksaa taas festivaalihuumassa” Nuorten Ystävät ry:n viestintäpäällikkö Niina Ristolainen kertoo.

Lisäksi luvassa on Ristolaisen mukaan festivaalikansan fiilismittari, mielenkiintoinen parisuhteen katsastuspiste, murheita syövä kiukkusyöppö ja keskustelunavauksenakin toimiva temperamenttitesti. Lapsiperheille loungessa järjestetään mm. satuhierontaa ja tunnemaalausta. Paikalle voi saapua yksin, perheen tai ystävän kanssa – tekemistä löytyy kaiken ikäisille!

”Ihmisillä on yleensä sellainen olo, ettei kenelläkään mene yhtä huonosti, kun minulla. Lopulta kuitenkin keskustelun lomassa saatetaan huomata, että kaikilla on omat haasteensa. Siksi esimerkiksi ihmissuhteiden ja vanhemmuuden aiheista keskusteleminen on äärimmäisen tärkeää” Vanhempien Akatemian kehittämispäällikkö Riitta Alatalo kommentoi. Hän jatkaa kertoen, että arjen hyvinvointiin liittyvät asiat ovat yleensä suhteellisen pienistä asioista kiinni. Nuorten Ystävät ry haluaa tuoda festivaaleille lempeyttä ja hellyyttä itseä ja muita kohtaan sekä antaa festivaalikävijöille pieniä työkaluja itsensä tuntemiseen ja tunnetaitojen harjoittelemiseen itsekseen tai lasten kanssa.

Artikkeli: Iina Tauriainen